„A brunch a megkésett reggeli és a korán elköltött ebéd szerelemgyereke”. Hazánkban néhány évvel ezelőtt kezdett hódítani, és azóta is töretlen lelkesedés veszi körül. Különösen a nyári szünetben, hiszen a vakáció lelassult tempója lehetővé teszi, hogy későn és hosszan reggelizzünk, minden falatot kiélvezve.

 

Mi fán terem a brunch?

 

A brunch az angol reggeli (breakfast), valamint ebéd (lunch) szavak összefonódásából ered, és a reggeli és ebéd helyetti, időben pontosan a kettő között megkezdett étkezést jelenti. A profi bruncholók délelőtt 11kor kezdik és akár délután 1 óráig is képesek elnyújtani.

reggeli asztalon kávéval

 

Honnan ered a brunch?

 

Az elnevezést egy Guy Beringer nevű író használta először a 19. százat végén, egy napilapban megjelent cikkében, és bármilyen hihetetlen, az egészet a másnaposság ihlette. A vasárnapi kötött villásreggeli helyett egy sokkal lazább baráti összejövetelt képzelt el, könnyebb ételekkel, későn ébredéssel, kellemes beszélgetésekkel. Ez a mai napig megállja a helyét, hiszen a brunch pontosan ezt jelenti.

bagel, cappucino, narancslé
kanálka chutney, croissatn felszolgálva

Miért olyan népszerű?

 

Kiváló időtöltés lusta szombat délelőttökön, nyáron a családdal közösen elfogyasztva. Nem igényel nagy előkészületeket és ha süteményt is fogyasztunk hozzá, egészen uzsonnáig nem fog korogni a gyomrunk.

Mit együnk ha bruncholunk?

 

A tányérunkról nem hiányozhat a tojás. Rántotta, vagy tükörtojás  formájában ajánljuk, mert gyorsan elkészül, és bagettel tálalva teljes értékű fogást kapunk. A hedonisták ne hagyják ki a frissen sült péksütit, és a desszertet se!
Ami az italokat illeti, a brunch mellé 1
00%-os gyümölcslé és kávé dukál, de fogyaszthatunk teát, vagy smoothiet is.


Nálunk, a Manooka Kávézóban minden feltétel adott egy hangulatos, lassú délelőtthöz. Ne felejtsétek otthon a barátokat se, hiszen ők töltik meg a brunchot élettel!