Nemrég megvalósítottuk egy régi vágyunkat és Cold Brew kávéval bővítettük a Manooka kínálatát, így eggyel tovább léptünk a specialty kávézás útján.

Miben különbözik az espressotól?

A Cold Brew igazi ínyenc kávé, mivel hideg eljárással készül, lágyabb, selymesebb, mint a hagyományos módon főzött espresso. Kissé “tea hangulatú”, és sokkal kevésbé savas, koffeintartalma azonban az eljárásnak köszönhetően jóval magasabb az espressonál.

Hogyan készül a Cold Brew kávé?

Az eljárás már önmagában olyan, mint egy szertartás. Magyarul hidegáztatást jelent, vagyis a kávé őrlemény hideg vízben való áztatással történő kivonatolása.

A cold drip ennek egy speciális változata, melynek során az eszköz nagyon lassan, akár 10-12 óra alatt, csepegtetéssel adja hozzá a kávéhoz a hideg, szűrt vizet. Az őrlemény így lassan telítődik vízzel, majd szintén nagyon lassan, komótosan csepeg át az ital egy üvegedénybe.

Mi a cold brew kávénk elkészítéséhez egy eredeti kézműves Coffeega Alley 600-at használunk, mely hozzánk méltóan természetes anyagokból, bambuszból és üvegből készült.

cold brew kávé csepegtetés

Hogyan ajánlott fogyasztani?

Hidegen készült kávé hidegen fogyasztva adja a legélvezetesebb ízt, így mindenképp javasoljuk, hogy dobj bele 1-2 jégkockát. Zavarbaejtően tökéletes párja a vegán desszertjeinknek egy könnyű nyári délutánon.

Így készíts otthon Cold Brew-t

A hidegen kivonatolásnak egészen nyugodtan nekivághat bárki otthon is, hiszen a legtöbb háztartásban megtalálhatóak a szükséges kellékek. Kiváló minőségű kávéval és vízzel, valamint néhány alapvető eszközzel igazi, kávéházi Cold Brewt állíthatunk elő.

Őröljünk le 40 g szemes kávét közepesen durvára, majd öntsük fel 4 dl szűrt vízzel és keverjük el. Tegyük egy zárható edénybe és hagyjuk állni a konyha pulton 12 órán át. Ezután szűrjük le, dobjunk néhány jégkockát egy pohárba, és öntsük fel Cold Brew-val.

 

Ha mégsem vágsz bele otthon, akkor gyere el hozzánk, és kóstold meg a Racer Beans kifejezetten filter kávéhoz pörkölt kávéiból készült italunkat. Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!